Det är snart påsk igen och varje år ser jag bara mer och mer människor som behandlar denna fina kristna högtid som en chans att konsumera, frossa i godis och kunna lata sig hemma i soffan för att man är ledig för alla röda dagar. Sen när blev påsken en enda stor SYND? Det är bara högmod, lättja och frosseri för hela slanten här. Men jag ska säga er, påsken handlar så mycket mer om bara godis, och det är faktiskt den kristna kyrkans största högtid och inte julen. Det var ju faktiskt då som Jesus besegrade döden! Låt oss gå igenom vad påsken faktiskt handlar om:

Alla tror att påsken inleds på skärtorsdagen, för det är det som samhället får oss att tro nu för tiden. Det är då som alla ungar går runt och är utklädda som påskkärringar och försöker lura dig på påskgodis i utbyte mot en ful teckning som de har ritat i skolan. Men det är fel: påsken inleds faktiskt på påskdagen, för det är den dagens då Jesus uppstod och lurade döden, och det är då som en riktiga påskveckan börjar.

Det är alltså på påskdagen som Jesus vann över döden (undrar om de faktiskt spelade schack med varandra?), och uppstod till livet igen. Detta innebär att inte bara döden blev besegrad utan även ondskan. Att Jesus vann över döden är liksom själva grejen med hela kristna tron.

På annandag påsk börjar Jesus visa upp sig för lärjungarna, och de reagerar lite olika. Ja, hur skulle du reagera om din polare och frälsare som dött helt plötsligt skulle stå framför dig igen livs levande? Men det spelar egentligen ingen roll hur de reagerade, för faktumet kvarstår att Jesus kom till dem igen och där stannade han kvar också.

Ja, det var alltså lite om vad påsken faktiskt handlar om. Inte handlar det om någon hare som skiter chokladägg, inte! När vi ändå är inne på det så kan vi ju gå igenom också varför vi firar påsk också:

 

Påsken handlar ju om att Jesus dog och döden är ingenting som vi faktiskt gillar att fira. Så förr var långfredagen en formell och sorgsen dag, och inte en dag som man låg hemma på soffan och åt en massa påskgodis. Långfredagen skulle firas i stillhet utan att jobba, utan att köpa något, och utan att träffa vänner och annan familj än dem som man levde ihop med. Jag brukar faktiskt gå ner till kyrkogården där en del nära och kära som har gått bort under åren ligger och vilar, och lägger dit blommor eller sätter ner en gravlykta eller två. Är det en sorgsen dag så är det.

På påskdagen ska man så klart fira att Jesus vann i schackspelet med döden. Påsen börjar ju ganska hemskt ändå med att denne käre man blev sviken och korsvandringen och korsfästningen … Men inte ens döden kunde stå i vägen för Jesus och det goda vann över det onda! Så på påskdagen ska man fira kärleken och vara tillsammans med sina nära och kära. För såna som jag som har många nära och kära på kyrkogården blir det som sagt en vända ner dit med gravlyktor och blommor, men det är trevligt det också.

Jesus segrade inte över döden för att påsken skulle bli till en högtid för konsumtion, kycklingar och ägg. Nä, det har ni faktiskt fått om bakfoten. Gud vill att vi ska besöka hans hus under påsken, och det är precis det som jag gjorde också.

Så, glad påsk i efterskott kan man väl säga.

Bilden med arrangemanget av gravlyktor är från Ljustema.